Modulair onderwijs bestaat uit opleidingen die samengesteld zijn uit afzonderlijke modules of opleidingsonderdelen, die afzonderlijk van elkaar gevolgd kunnen worden. Elke module heeft zijn eigen leerdoelen en wie alle modules van de opleiding succesvol heeft doorlopen, behaalt het diploma voor die opleiding.
In het Vesaliusinstituut kan je twee opleidingen modulair volgen:
- Dentaaltechnieken modulair
- Optiektechnieken modulair
- Orthopedische technieken modulair.
Meer info over de opleiding Dentaaltechnieken kan je hier vinden.
Meer info over de modulaire opleiding vind je in onze folder.
Om via de VDAB de opleiding Modulair Dentaaltechnieken te kunnen volgen, moet men werkzoekend zijn. Er is een toelatingsproef nodig om toegelaten te worden tot de opleiding.
De digitalisering en de vergrijzing zorgen voor een toename van visuele problemen, waardoor steeds meer mensen optische hulpmiddelen nodig hebben. Als opticien vervaardig je deze hulpmiddelen met oog voor detail. Als je daarboven ook nog eens modebewust bent, ziet de klant er bovendien schitterend uit met z’n nieuwe bril.
Als opticien in spe ben je handig, houd je van precisiewerk, ben je klantvriendelijk en heb je oog voor het esthetische. Je wordt opgeleid voor een zeer gevarieerde job waarbij je wetenschappelijk denken toepast in een praktijkgericht beroep. Een werkdag in een optiekzaak is een afwisseling van atelierwerk, metingen uitvoeren, verkoop van brillen, contactlenzen en accessoires, en administratief werk zoals bestellingen plaatsen.
Het lessenpakket bestaat uit een mix van vakspecifieke theorie en praktijk. In de theorie leer je alles over de bouw en de werking van het oog, brekingsfouten zoals bijziendheid en verziendheid, de soorten en materialen van brilglazen en monturen enz. In de praktijklessen ligt de nadruk op atelierwerk zoals bijvoorbeeld slijpen met de handslijpsteen, bedienen van de slijpautomaat, montuuraanpassingen en herstellingen. Ook het uitvoeren van allerlei metingen komt uitgebreid aan bod. Je gaat ook enkele weken op stage.
Na de opleiding Optiektechnieken kan je werken in een zelfstandige optiekzaak of in een optiekketen, maar je kan ook aan de slag als vertegenwoordiger of in de werkplaats van een optiekbedrijf. De eenjarige modulaire opleiding Optiektechnieken kan vervolledigd worden met een se-n-se jaar Opticien. Na het se-n-se jaar kan je je RIZIV-nummer aanvragen en als zelfstandige aan de slag in een eigen zaak of als gerant in een keten.
In de orthopedie ontwikkelt en fabriceert men apparaten die helpen bij misvormingen, breuken beter laat genezen en verloren ledematen tracht te vervangen.
De geneeskunde is de laatste decennia sterk geëvolueerd. Daarbij is ook de orthopedie veranderd - denk maar aan al de nieuwe materialen en de elektronica die hun intrede hebben gedaan – maar toch ook in essentie hetzelfde gebleven. Deze twee aspecten, het traditionele handwerk en de moderne technologie verwerken we ook in de opleiding tot een geheel.
Meer info over de opleiding Orthopedische technieken kan je hier vinden.
Het vak Toegepaste Biologie spitst zich toe op inzicht krijgen in het menselijk lichaam met onder andere anatomie, fysiologie en ziekteleer. Je krijgt hierdoor ook inzicht in de medische problematiek waarvoor je leert oplossingen ontwikkelen. In het vak STEM worden verschillende digitale systemen belicht en kun je kennis maken met de moderne processen. In de praktijkvakken en leer je bandagen, orthesen (=corrigerende, ondersteunende hulpmiddelen) en prothesen (= vervangende hulpmiddelen) maken. Daarvoor leer je heel wat materialen bewerken en verwerken.
Als orthopedisch technieker sta je tussen de technieker en paramedicus. Je bent vaardig in hardwerk en wil daarmee aan de slag om mensen te helpen. Je kan zelfstandig werken, maar ook in team. Je bent communicatief en patiëntgericht bij je keuze in een probleemoplossing.
Zo heb je de geschikte ingesteldheid om van orthopedisch technieker je beroep te maken.
Als je afgestudeerd bent, kun je orthopedische apparaten maken, ontwikkelen en verfijnen. Je bent in staat om in een team van hulpverleners te functioneren en een specialistische inbreng te geven. Dit betekent dat je aan het werk kan in bedrijven en organisaties waar orthopedische instrumenten worden aangemeten, geproduceerd en onderhouden.
Tijdens de opleiding nemen praktijkoefeningen een groot deel van je tijd in beslag. Hierbij zal je zowel in team als zelfstandig moeten werken. Zo maak je je vaardigheden voor het uitoefenen van je toekomstig beroep eigen. Er wordt een stage voorzien van meerdere weken waarbij je kan kiezen voor bedrijven in jouw buurt.